Виховна робота 2022-2023 PDF Друк e-mail
Виховна робота в 2022-2023 навчальному році  була спрямована на виховання в молодших школярів загальнокультурних і громадських цінностей, пронизана вихованням патріотизму, любові до рідної землі, до свого народу, до України.

Значну роль у вихованні учнів відігравала спільна діяльність школи і родини.

Одним із головних напрямків виховної діяльності є національно-патріотичний, важливим компонентом якого стали заходи, спрямовані на формування української громадянської ідентичності та ціннісного ставлення особистості до суспільства і держави. До дня прапора та Дня Незалежності України проведена онлайн-вікторина «Розквітай, моя Україно!». До Дня захисників і захисниць України учні записали відео-звернення до наших героїв з подякою за захист рідної держави. До Дня козацтва учні 3-4-х класів брали участь у «Козацьких забавах», під час змагань показали спритність, винахідливість, силу, витримку та дізналися про життя козаків. До дня Гідності і Свободи учні 3-4-х класів згадали сторінку історії українського народу, вшанували пам'ять захисників рідної держави, познайомилися з виставкою книжок у шкільній бібліотеці.

До Дня пам’яті жертв Голодомору проведений захід «Свічка пам’яті не   згасне…» з розповіддю та презентацією про жахливі сторінки історії України. Всі учні школи приєдналися до акції «Запали свічку». А учні 4-х класів на карті України визначили місця штучного голодомору.

До дня Збройних Сил України відбулися патріотичні зустрічі «Віримо в ЗСУ! Віримо в перемогу!». Учні 4-х класів взяли участь у флешмобі «Ой, у лузі червона калина». Актив учнівського самоврядування організували благодійну акцію «Смаколик для воїна». Учні 2-го класу підготували виставку поробок, учні 4-Б класу взяли участь в тематичній вікторині на тему: « Мільйон на ЗСУ» та створили вітальні «рукавички» захисникам та захисницям нашої України. У жовтні 2022 р. у 1-4-х класах проводилися виховна година «Герої житимуть вічно» та виставка-реквієм «Незламний дух захисника України».Класні керівники 3-4-х класів у грудні 2022р. провели урок мужності: «Твої герої, Україно!». Учні 1-2-х класів брали участь у конкурсі малюнків «Війна очима дітей».

До Дня Соборності України учні школи створили ланцюг-віночок на тему: »Ми - єдині, ми – разом!»

До Дня української писемності та мови учні 4-А класу написали диктант «Я знаю та пишу українською!» Бібліотекар Хотянівська Н.М. з учнями 3-4-х класів провела урок-вікторину «Знавці української мови».

В День народження Т.Г. Шевченка учні 1-2-х класів підготували вірші, малюнки. А учень 4-А класу Куценко Михайло присвятив великому Кобзарю поробку «Шевченко Т.Г. відпочиває».

В День української хустки, який відзначають 7 грудня, для учнів 2, 4-А класів була проведена година спілкування «Українська хустка – наш оберіг», а учениці 1-го класу прийшли до школи в українських хустках та розповідали про свою хустку.

Належна увага приділялася ціннісному ставленню особистості до суспільства та держави. Виховні години, бесіди, години спілкування, ігри-подорожі, вікторини, уроки мужності на дану тематику сприяли вихованню любові та поваги до свого народу, до України, до державних символів.

До Дня пам’яті Героїв Крут з учнями 4-х класів проводився брейн-ринг «Чи знаєш ти відомих українців?»

До Дня народження Лесі Українки підготовлена виставка «Хто вам казав, що я слабка?» та проведений літературний ранок «Мрії зламане крило»

У вересні 2022р. класні керівники провели виховну бесіду на тему: «Бабин Яр….трагедія і пам'ять» . В 3-4-х класах проведена година спілкування: « Почуття свободи серце гріє». А учні 3-го класу відвідали інформ-коктейль «Дайте миру….».

Педагогічний колектив школи приділяє належну увагу вихованню в учнів таких якостей як ціннісне ставлення до себе та до людей.

У вересні 2022р. відбулися вибори активу учнівського самоврядування, проведений конкурс на кращий учнівський куточок. Учні 3-4-х класів брали участь в грі «Права. Обов’язки. Вчинок. Відповідальність». У шкільній бібліотеці оформлена виставка матеріалів на тему: «Кожна дитина має право…». У 1-4-х класах проведена бесіда «Станція призначення – життя» та виховна година «Повір в себе, і в тебе повірять інші (до Міжнародного дня людей з інвалідністю).

До Дня толерантності проведена година міркування «Толерантність об’єднує. До Дня самоврядування проводився круглий стіл «Лідер – це відповідальність». Правова абетка проведена в 3-у класі на тему: «Я маю право на життя, на те, щоб милуватися мирним небом!». Учні 1-2-го класів брали участь у виставці малюнків «Кожна дитина має право».

В квітні 2023р. проводився фотоконкурс «Родинне коло». З учнями 1-2-х класів проведена бесіда «Разом бути – таке щастя». А учні 3-4-х класів брали участь в годині спілкування : «Є цінності святі – любов, життя, родина».

Вищевказані заходи формували моральну активність особистості, виховували в учнів такі якості як чесність, толерантність, повагу до родинних цінностей.

Значне місце у вихованні молодших школярів займає ціннісне ставлення до природи та мистецтва.

Виховні години та бесіди: «Краса природи – справжнє диво: все неповторне. все живе», «Природа – найкраща з книг, написана на особливій мові», «Первоцвіти – посмішки весни», «Краса природи рідного краю», «Музика – це мова почуттів», «Колядує Україна». Проведено виставки та ряд конкурсів, які сприяли творчій діяльності учнів: «Стежками Чорнобильського лиха», «Прикраси до Нового року», «Вишиванка – одвічний предків талісман», «Конкурс на кращий букет та поробку», конкурс малюнків на асфальті «Мрія про щастя та мир».

Ціннісне ставлення до праці є визначальною складовою змісту виховання особистості. Учні робили подарунки своїми руками для воїнів України, для рідних та друзів, обмінювалися думками «Моє дозвілля», брали участь в бесідах-роздумах «Чекаємо батьків з роботи», «Мої здібності, як обрати фах до душі». Активно пройшли шкільні ярмарки, на яких учні пропонували присутнім поробки, смаколики. приготовлені разом з мамами та бабусями.

Педагогічний колектив школи у 2022-202 н.р. приділяв належну увагу вихованню здорового способу життя та профілактиці дитячого травматизму. Необхідна увага приділялася дотриманню Правил безпечної поведінки вдома, в школі, на вулицях міста. З метою вихованню в учнів відповідального ставлення до власного здоров’я в школі тричі на рік проводилися Тижні дорожнього руху та безпеки життєдіяльності учнів, в рамках яких проводилися рухливі ігри з інтелектуальним навантаженням, організовувалися виставки та конкурси дитячих робіт, міні-вистави, П’ятихвилинки здоров’я та безпеки, змагання, ігри, бесіди, вікторини.

 У напрямку превентивного виховання (шкільний проєкт «Шкідливим звичкам – ні») проводилися тренінги «Шкідливі та корисні звички», П’ятихвилинки безпеки «Без шкідливих звичок», обговорення статей, книг, ситуацій щодо високих моральних якостей особистості. З метою профілактики дитячої протиправної поведінки проводилася просвітницька робота серед здобувачів освіти.

З метою розвитку дитячих обдарувань та забезпечення виховання всебічно розвиненої особистості, у школі у 2022-2023 н.р. працювали гуртки оздоровчого та естетичного напрямків: хореографічний, «Моє здоров’я», ляльковий та театральний. Працюючи з обдарованими учнями після уроків, керівники гуртків створили такі умови, де всі діти намагалися бути активними, самостійними, творчими. Проект «Виховуємо творчістю» наповнює повсякденну діяльність педагогів та учнів пошуком і новаторством. Керівники гуртків пишуть цікаві та корисні казки на тему доброчесності, корисних звичок, правильного харчування, Правил дорожнього руху, Правил протипожежної безпеки, правил поведінки вдома, в школі та інше. А учні відтворюють ці теми на сцені шляхом акторської майстерності, музичних та хореографічних здібностей.